Huipputiimi


Kun ajattelen sitä, millainen on huipputiimi, mieleeni tulvii ajatuksia ja konkreettisia asioita. Ajatukset eivät ole kuitenkaan ihan selkeitä ja joudun työstämään niitä syvemmälle ja syvemmälle jotta pääsen kiinni siihen, millainen huipputiimi mielestäni on. Auttaakseni itseäni kokoamaan omat ajatukseni, ajattelin kirjoittaa ne auki blogiesseen muotoon, ja samalla avartaa ajatusmaailmaani myös omille tiimiläisilleni.  Avaan omasta mielestäni tärkeimpiä huipputiimin ominaisuuksia ja sitä mitä nämä ominaisuudet tarkoittavat minulle. 


Turvallisuus


Huipputiimissä on mielestäni turvallinen ilmapiiri. Sellainen kotoisa fiilis, että ne tyypit tuntuu yhtä turvallisilta, kuin omat perheenjäsenet tai lähimmät ystävät. Tiimiläisten ei tarvitse olla ylimpiä ystäviäsi, mutta turvallinen ilmapiiri on välttämätön, jotta tiimi toimii. Tarkoitan turvallisella ilmapiirillä sellaista, että jokainen tiimin jäsen pystyy olemaan 100 % oma itsensä, eikä tarvitse pelätä mitään. Sellaista, että uskalletaan sanoa ääneen kaikki, mitä tulee mieleen. Eikä jouduta pelkäämään sitä, mitä muut ajattelevat, kun sanon suoraan mitä ajattelen. Huipputiimissä on turvallista ilmaista itseään ja uskalletaan tuoda omat rohkeatkin mielipiteet esiin ilman pelkoa tai jännitystä. Turvallisuuden tunnetta lisää myös se, että kaikki jäsenet hyväksytään tiimiin sellaisina kuin he ovat, hyväksytään erilaisuutta ja arvostetaan ihmisten persoonallisuuksia.


Luottamus


Minulle luottamus tiimissä tarkoittaa sitä, kaikilla tiimiläisillä on samanlainen tunne tiimistä. Jos kaikki ajattelee tiimistä samalla tavalla ja on tiimissä mukana samoilla intresseillä ja yhtä vahvasti, niin luottamus rakentuu melkein itsestään. Luottamuksen synnyttäminen on yksi tärkeimmistä, ellei tärkein huipputiimin ominaisuus. Luottamus tarkoittaa hyvin samoja asioita kuin turvallisuuskin. Kun esimerkiksi kerrot henkilökohtaisia asioitasi tiimiläisillesi, niin voit luottaa siihen, että he eivät kerro asioitasi ulkopuolisille ja reagoivat kertomaasi turvallisen ilmapiirin tavoin. Luottamus näkyy myös siinä, miten päivittäiset asiat tiimissä hoituvat ja miten vastuuta osataan jakaa kaikille. Kun luottamus on kunnossa, vastuuta uskalletaan jakaa ja luotetaan tiimiläisiin että hommat hoituvat, niin myös tiimin tehokkuus ja tulos on huippuluokkaa. Luottamuksen rakentaminen saattaa olla pitkä ja kivinen tie, mutta sitä on tavoiteltava kaikin keinoin, jotta voidaan olla huipputiimi. Turvallisuus ja luottamus ovat vahvasti kietoutuneina toisiinsa, jos luottamus kokee horjumista se vaikuttaa välittömästi myös turvallisuuden tunteeseen ja toisinpäin. Ja niin kuin kaikki tiedämme, menetettyä luottamusta on vaikeaa rakentaa uudelleen. Siksi näiden ominaisuuksien vahvistaminen tiimissä on elintärkeää. 


Läsnäolo ja sitoutuminen


Olen sitä mieltä, että huipputiimissä jokainen tiimin jäsen on sitoutunut olemaan tiimissä läsnä yhtäläisellä tasolla. Sitoutumisella tarkoitan sitä, että kaikki jäsenet priorisoivat tiimin omassa elämässään samaan ”kategoriaan” ja samalle tärkeysasteelle. Ajatellaan että esimerkiksi 5 hengen tiimistä 3 henkeä kokevat kyseisen tiimin hyvin tärkeänä, ovat tapaamisilla aina läsnä, ja tekevät asioita tiimin eteen. Ja 2 muuta jäsentä taas, saattavat kyllä olla tapaamiskerroilla mukana, mutta keskittyvät samalla esimerkiksi hoitamaan kotitöitä tai katselevat puhelimesta päivän uutisia, eivätkä tee oma-aloitteisesti asioita tiimin eteen. Tuota 5 hengen tiimiä ei voida mielestäni kutsua huipputiimiksi. Ajatelkaa jos kaikki tiimin jäsenet käyttäytyisivät kuten 3 henkeä esimerkissä. Tiimi saisi todennäköisesti enemmän asioita aikaan, he tekisivät huipputulosta ja he kokisivat koko tiimin merkitykselliseksi ja tärkeäksi.

Läsnäolon merkitys varsinkin näin etätyöaikaan on korostunut huimasti. Varmasti moni on huomannut, että kotona ollessa, kun pitäisi keskittyä läppärin ruudulla tapahtuvaan kokoukseen, keskittyminen ja läsnäolo on huomattavasti vaikeampaa kuin kasvokkain. Väitän kuitenkin, että läsnäolo ei ole mahdotonta, jos on sitoutunut omaan tiimiinsä ja kaikki kokevat tiimin yhtä tärkeäksi. 


Vuorovaikutus


Huipputiimissä vuorovaikutus on mielestäni aitoa, tasapuolista, monipuolista ja rakentavaa. Oikeanlainen ja onnistunut viestintä on huipputiimin kannalta välttämätöntä. Huipputiimissä kaikki jäsenet pääsevät ääneen halutessaan ja kaikkia kuunnellaan. Viestintä on helposti ymmärrettävää ja kaikki tieto saavuttaa jokaisen tiimiläisen vaivatta. Onnistunut vuorovaikutus vaatii tiimiläisiltä nimenomaan edellä mainittua sitoutumista ja läsnäoloa. Vuorovaikutuksessa tärkeää on hyödyntää dialogin ydintaitoja, kuuntelu, kunnioitus, suora puhe ja odotus. Myös kysymisen ja kyseenalaistamisen taito edesauttaa rakentavaa vuorovaikutusta sekä uuden oppimista. 


Jos jokin näistä kertomistani ominaisuuksista kokee kolausta tiimissä, tai tulee muita ongelmia, niin huipputiimi on sellainen, joka osaa käsitellä ongelmat, ottaa niistä opikseen ja jatkaa eteenpäin vahvempana ryhmänä. Epäonnistumisia ja vaikeuksia tulee kaikille, mutta tärkeintä on se, miten ne kohdataan ja miten niistä voidaan kasvaa tiiminä. Jokainen tiimin jäsen on aina yhtä tärkeä osa ryhmää ja huipputiimi tuntee jokaisen yksilön vahvuudet ja heikkoudet. Jotta tiimi pystyy kehittymään ja tulemaan huipputiimiksi, on kaikkien tiimin jäsenten opittava ensin tuntemaan itsensä ja tunnistamaan ja käsittelemään omia tunteita. Huipputiimissä jokaisen jäsenen on oltava sellaisella asenteella, että nyt puhalletaan yhteen hiileen, eikä ajatella vain omaa etua. Huipputiimissä tiimiläiset tuntevat toisensa hyvin, heillä on hauskaa yhdessä, he viettävät aikaa toistensa seurassa, tukevat toinen toisiaan ja välittävät toisistaan. 


En malta odottaa meidän tiimin matkaa kohti huippua!


- Milja

Kommentit

Suositut tekstit